Bu Blogda Ara

22 Aralık 2009 Salı

Geleneği Korumak

Ne zamandır bu tip bir konuya değinmiyorduk sanırım. Zamanı gelmiş. Bu yazımızın konusu, geleneksel formanın korunarak, nasıl farklı tasarımlar ortaya çıkarılabileceği. Önce denek takım ve formalarımızı şöyle bir gösterelim:



Formaları tarih sırasına uygun koydum. Pembe ve altındaki aynı sezonun formaları-yani 08-09. En üstteki 07-08, ve en alttaki de 09-10 home.
Gördüğünüz gibi hiçbiri aynı değil. Ama hepsi tek bir ana tema üstüne tasarlanmış:Hepsinde geleneksel Bordeaux "V"si bulunuyor. Yani tutup da, "bilmemnaparım v'sini, bu sene mavi giyicez" dememiş kimse. Gelenek korunuyor. Ki bu "v", armalarında olan bir sembol, yani formaya koymamak da sıkar.
Pembeli olan tabii, farklı bir uygulama. Onu sanırım, Avrupa kupaları için yapmışlar. Bizde olsa, renkten yola çıkılarak her muhabbet yapılırdı, tahmin edebiliyorsunuzdur.

Bizim burda hep yazdığımız, elimizden geldiğince bilinçlere yerleşmesine çalıştığımız bir husus var:Galatasaray'ın geleneksel forma deseni parçalıdır. Her sezon bu forma üretilmelidir, ve her Asy'deki maçta da bu parçalı forma giyilmelidir. Ben mesela halen daha sezon başlarında "acaba parçalı kesin var mı, çubuklu olmasa aman" diye içimden kasvetleniyorum. Eminim bu durumda olan başkaları da vardır. Bu tutumun korunmasının çok zor olmadığını düşünüyoruz ama, zormuşcasına hamleler de görmüyoruz değil.
Bir sezon siyah katılır, bir sezon (bu sezonki Milan home gibi) yakası beyaz olur, bir sezon sol tarafı sarı olur, o sonraki mesele. Parçalı olmalı. Bunu yazmak bile bir yerde saçma ya, neyse. Yeter ki çubuklu, düz renk, üç kalın çubuklu, ne bileyim River usulu filan gibi bizim birinci formamız olmayan tasarımlar görmeyelim kreasyonun ilk sırasında.
Umarım bir gün, bu konuda kuşkuya düşmediğimiz günler olur.

5 yorum :

Selocan dedi ki...

Puma bu sene bütün takımlara uyguladığı bu kalıbı Bordö'dan esinlenmiş olabilir. O kadar net adamların tasarımı. Yani takım markayı değiştiriyor, marka takımı değil.

L dedi ki...

abi bordo-puma ilişkisi bayaa bi yakına benziyor. öbür türlü bu kadar özenli işler olmaz her sene.

Herhangi Biri dedi ki...

elinize sağlık yeri gelmişken bahsetmek istediğim bir husus var, geçen gün bu tip konulara yabancı bir arkadaşıma siteyi gösterdim. aldığım cevap şu oldu "beğendim beğenmesine ama GS nin asıl formaları nedir anlayamadım":)
söylemek istediğim evet her sene tedirgin olup bekliyoruz acaba parçalı var mı diye ama en azından anasayfada bir bölümde artık klasikleşmiş formalarımızın temsili resimleri ve açıklamaları olması gerektiğine inanıyorum. detayları zaten sitede bol bol mevcut.
yani metin oktay parçalısı, klasik parçalı ve klasik beyaz diye bir bölüm olsa hiç fena olmaz
saygılarımla

Selocan dedi ki...

Aslında güzel fikir. Klasik parçalıyı koymakta fayda var. Fakat ben henüz klasik beyaz formamızın nasıl olduğunu bilmiyorum. Henüz orada bir standart yakalanmadı. Tarihten araştırma yapmak da lazım. Ancak klasik beyaz tartışma yaratacaktır. Henüz öyle bir kavram oluşmamış bizde. Ama parçalı için bir bölüm açarım yakın zamanda. Fakat bir tasarlamak lazım tabi.

L dedi ki...

@ismail efe:

hocam o arkadaşa selamımı söyle, senin durumunda olan gs'liler de var de. helal olsun dayıya.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır