Bu Blogda Ara

29 Aralık 2009 Salı

İLK HAFTANIN KAZANAN TASARIMINI TANIYALIM


Sizlerin 1 hafta boyunca verdikleri oylarla Okan Öztoprak'ın Siyah,mor 3rd tasarımı 1. geldi.

Tasarımı inceleyecek olursak; İlk dikkatimizi çeken kalıbı. Bu kalıp Adidas'ın gelecek sezon kullanacağı kalıplardan biri. Nereden biliyoruz bunu ? Çünkü Yunanistan, Dünya Kupası'nda, Güney Afrika'da aynı kalıptan tasarlanmış yeni formalarını kullanacak. Adidas'ın henüz gelecek sezonki tüm tasarımları belli olmasa da, bunun gibi birkaç kalıbı Dünya Kupası'na katılan takımlardan görmek mümkün. Okan Öztoprak da herhalde Yunanistan formalarından esinlenip, gelecek sezon takımımızda görmek istediği 3rd formasını bu kalıptan tasarlamış.

Yunanistan 2010-2012 Home



Forma'nın üstünü incelersek; Ana rengi siyah olan formanın, kalıbından kaynaklı çizgileri, Adidas arması ve omuzlardan aşağı inen Adidas 3 çizgisi, bu sezon tanıştığımız mor renkten. Bu detayların dışında başka mor kullanılmamış ve bu sezonki 3rd'den renk almasına rağmen, farklı bir 3rd rengini ana renk kullanarak 3. formalarımızda bir renk düzeni oluşması gerektiğini düşünmüş. Göğüs reklamını ise beyaz renkte tasarlanmış. Oldukça sade ve şık bir forma.


Şorta bakacak olursak; Şort da formanın üstü ile uyumlu, tamamen siyah renk hakim. Adidas arması ve yandaki çizgileri mor renk olacak şekilde tasarlanmış. Şortda kullanılan font, bu sezonki font ve rengi de formaya uygun mor renk.


Çoraplar da yine siyah ve Adidas ayrıntıları genel düzene uygun mor renk.

Kendi düşüncelerimi de söyleyeyim. Sizler de kendi düşünceniz lütfen paylaşın. Öncelikle Tasarım çok güzel ve gelecek sezonki kalıbın kullanılmış olması da artı bir güzellik. Ayrıca bu kalıp bizim 3rd formamıza uyabilecek bir kalıp. Düz renk tasarımlara oldukça uygun. Kısacası tasarım olarak incelediğimizde ben çok beğendim, sade ve şık buldum. Ancak Galatasaray'ın mor rengi uzunca bir süre kullanacağını zannetmiyorum. Farklı bir alternatif renk veya geçmişten bir 3rd rengini alacaklardır bu sezon. Siyah renk ise bir çok kişinin sevdiği bir renk ve bize 3rd olarak yakışıyor. Ayrıca çok fazla da kullanmadığımız bir 3rd rengi. Tarihte 4 kez giymişiz ki, 2 si genel sezonda kullanılmış, diğeri 2'si yas amacıyla. 1 forma hariç hepsi 2000lerde kullanılmış, diğeri malumunuz 91'de Metin Oktay'ın vefatı üzerine giyilen forma. Yani siyah renk, aramıza yeni katılmış olmasına rağmen sevilmiş ve 2000'lerde 3rd olarak 2 sezon kullanılmış. Gelecek sezonda da neden olmasın ? Diyelim tasarımcılar gelecek sezon da mor rengi kullandılar ve bu formayı birebir alıp tasarladılar. Font renginin mor olacağını zannetmiyorum. Hem görünme problemi, hem de genelde 3rd rengi font olarak kullanmamamız beni bu düşünceye itti. Muhtemelen bu forma tasarlanırsa fontu siyah olacaktır ki, arkadan bakıldığında sadece siyah beyaz olarak gözükecek.

Okan Öztoprak'ı tebrik ederiz ve yeni tasarımlarını da, diğer bütün tasarımcılar gibi, gelecek haftalarda da görmek isteriz.

4 yorum :

Adsız dedi ki...

adidasın kullandığı kalıpları kullanmak pek mantıklı gelmiyor bana. her takım aynı tasarımları giymemeli bence.

Selocan dedi ki...

@lorem

Adidas'ın kalıplarını kullanmak zorundayız, ancak bu kalıplar üzerinde istediğimiz tasarımları yapabiliriz. Burada yanlış anlaşılan olay, kalıp ile tasarımın aynı şey zannedilmesi.

Örneğin Newcastle'ın bu seneki siyah beyaz çubuklu home forması

http://shop.myfootballkits.co.uk/image/?img=/home/myfoot/shop_main/images/product_images/9923.jpg&path=1

Yukarıdaki linkte. Bizim bu seneki beyaz away formamız ile aynı kalıp. Ancak alakaları yok gördüğünüz gibi.

Adidas firmasının formasını giyiyorsanız, Adidas'ın size gönderdiği kalıplardan formalar tasarlamak zorundasınız. Yani kalıp ile tasarım farklı şey. Şanslıyız ki Adidas kalıp olarak fazla çeşit sunan bir firma. Puma gibi tek kalıp da olabilirdi.

Genelde takımların kullandığı tek renk ve düz formalarda, farklı takımların aynı kalıpları kullandığı anlaşılır. Mesela Real Madrid Home ile bizim mor formamızın aynı olduğu belli olur. Okan Öztoprakın da düz ve sade forması bu sebeple yunanistan formasına benzemiş. Ancak aynı kalıp kullanılıp da çok farklı olan formalar da var Newcastle örneği gibi.

L dedi ki...

bi örnek daha:mesela bu seneki hamburg home ile bizim beyaz aynı kalıp. dikkatli bakmadıkça hiçbir şey belli olmuyor.

L dedi ki...

ayrıca evet, bizim parçalının altına bile biçok kez giymişken, siyahı sadece 2 sezon giymemiz hiç olumlu bir veri değil. çünkü burda hep yazdıımız gibi, takımın kendine has away renkleri olmalı.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır