Bu Blogda Ara

15 Ocak 2010 Cuma

HEPATU NEDİR ?


Bu sabah bir takipçiden mail aldım. "Şu forma orjinal mi, orjinal ise hangi sezon giymişiz ? Sizin arşivlerde göremedik" diye. Aslında benim de anlam veremediğim konulardan biri olduğu için ve belki merak edenler olduğu için açıklamakta fayda var. Takipçinin mail ile gönderdiği forma Hepatu marka. Peki nedir bu Hepatu ? Neden 90'lı yılların bütün sezonlarının maç fotolarını arşivlediğimizde karşımıza çıkmadı bu marka. Açıklayayım;

90'lı yıllarda bilindiği üzere Gsstore yok, forma satışları var, ancak şimdiki rakamların yanından bile geçemez. Belki bir sezonda yüzler sadece... Galatasaray taraftarlara yönelik bir girişimde bulunuyor 1993 yılında. Bir spor giyim firması olan Hepatu ile bir anlaşma imzalıyor ve bu sayede Hepatu Galatasaray'ın isim hakkının sahiplerinden biri oluyor. Hepatu'dan istenen şey oldukça basit. Sadece taraftarlara yönelik, Galatasaray armalı sportif ekipmanlar üretmek ve satışını gerçekleştirmek. Nedir bu ekipmanlar ? Eşofman takımları, tişörtler, formalar vs... İşte bizi ilgilendiren kısım ise bu formalar.

Hepatu, resmi tedarikçilerimiz dışında (Umbro, Adidas) üzerinde Galatasaray arması ile forma üretme hakkına sahip olan, Başarspor'dan sonra 2. firma. Bu firma Galatasaray futbol takımının o sezon içinde giydiği formalara benzer formalar üretiyor ve Galatasaray armasını da bu formalara basabiliyordu. Bu sayede maç formalarına ulaşamayan taraftarlar için hem daha ucuz, hem daha kolay bir alternatif oluyordu. Ancak Hepatu hiçbir zaman Galatasaray Futbol Takımının resmi forma tedarikçisi olmadı. Futbolcular hiçbir zaman Hepatu marka forma giyip sahaya çıkmadılar. 90'lı yıllarda hiçbir futbolcunun üzerinde Adidas veya Umbro dışında başka bir marka forma göremezsiniz. Lafın kısası Hepatu futbol takımımız için hiçbir zaman forma üretmedi, bu sebeple futbolcu üzerinden alınmış Hepatu marka forma göremezsiniz.


Şimdi bu klasik taraftar formalarının ederi ne kadardır günümüzde diye düşünüyorum. Çünkü ilginç şekilde yüzmilyonlar hatta milyarlar isteniyor bu formalara. Bilmeyen insan da şaşırıyor haliyle, bir olayı var zannediyor. Belki özellikle Hepatu merakı olanlar vardır bilemem, ancak bana göre, ki 10 seneyi aşkın bu işle uğraşıyorum, bu formaların ederi 30-40 lirayı geçmez, o da klasikler diye. Yoksa bence bir parasal ederi yok, klasik olmasalardı. Şöyle düşünün; Galatasaray bu sene Adidas marka mor forma ile satış rekorları kırdı, başka bir firma ile de bir anlaşma yaptı. Bu x firma mor formanın üzerine Galatasaray arması basma hakkına sahip ve 90 lira olan formayı 25 liraya satıyor (tabi ki kalitesi, görünüşü vs... farklı). Peki sizce o formanın koleksiyon değeri ne kadardır. İşte o formanın koleksiyon değeri ne kadarsa, futbolcular tarafından hiçbir zaman kullanılmamış bir markanın ürettiği ve taraftarlara yönelik yaptığı formanın ederi de o kadardır.

Tabi ki satan kişi istediği fiyatı vermekte özgür, alan kişi de istediği fiyattan almakta... Ancak Hepatu, sadece yukarıda anlattığım olaydır, daha fazlası değil.

Not: Eğer bu satışlara rastlarsanız, lütfen buraya linkini gönderip, satışını engelleyecek yorumlar yapmayın. Böyle bir amacımız olamaz. Amaç sadece bilgilendirmek.

Bu arada resimleri, muhteşem bir "maç formaları" koleksiyonuna sahip, ayrıca Hepatu merakı da olan, koleksiyoncu bir dostumdan aldım.

Hiç yorum yok :

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır