Bu Blogda Ara

28 Ocak 2010 Perşembe

PARÇALIYA BİR DE YANDAN BAK

Belki normal insanların kafasındaki en son düşüncedir birazdan yazacaklarım. Yani Galatasaray "neden tam parçalı yapmalı"nın en son sebebi, çoğunuza göre birazdan yazacağım neden olabilir. Ancak iş formalara gelince, ben ayrıntıya çok dikkat ederim ve bence hiç de küçümsenecek bir neden değil.

Uzatmadan konuya gireyim. Bizim bu sezonki Parçalı formamıza, kırmızı şort da giydiğimiz zaman, hiç sağ kaleye hücum ederken baktınız mı ? Mutlaka bir devre bakmışsınızdır, eğer kale arkasında değilseniz. Forma aşağıdaki resimdeki gibi gözüküyor. Bunun sebebi formanın tam parçalı olmaması. Yani göğsün sol kısmı ile onun arka tarafında kalan sırt kısmı aynı renk. Ayrıca sol kol da sol gövdeyle aynı renk, tıpkı sağda olduğu gibi. Bir de altına kırmızı şort ve çorap giydik mi, bir taraftan takım tamamen kırmızı forma giymiş gibi gözüküyor. Ayrıca forma tamamen parçalı görünümden çıkıp, sarı rengi formada ezik bırakıyor, hem de bir asimetri yaratıyor. Parçalı formalarda en olmaması gereken şey asimetri. Formadaki sarı adeta yama gibi duruyor. Bu sebeple şortun kırmızı kullanımı büyük sorun. Beyaz şort olsa bile, gövdeye yandan bakınca tek renk duruyor.

BU SEZONKİ PARÇALI 2 YANDAN GÖRÜNÜŞ

Şimdi bu paragrafın aşağısındaki resme bakalım. İşte gördüğünüz tasarım "tam parçalının" yandan görünüşü. Nereden bakarsanız bakın, formanın sarı kırmızı olduğunu, hatta sarı kırmızı "parçalı" bir forma olduğunu kavrıyorsunuz. Çünkü göğüs ve aynı taraftaki sırt kısmının renkleri zıt ve aynı taraftaki kolun ön kısmının rengi göğüs rengiyle zıt, arka kısmının rengi, sırt kısmı ile zıt. Bu sebeple açı ne olursa olsun bu forma "Parçalıdır", bu anlaşılıyor. Biz zaten bu sebeple kendisine tam "parçalı deriz". Her açıdan parçalı... Ayrıca şortun beyaz kullanılması da simetriyi bozmaması, bir rengin diğerinin üzerine çıkmaması açısından oldukça önemli. Yani şortu kırmızı kullanıp sarıyı formada ezik bırakmıyoruz. Beyaz kullanıyoruz, böylece sarı da kırmızı da aynı değeri görüyor simetrik bir şekilde. Parçalının önemi kaybolmuyor.

TAM PARÇALI 2 YANDAN GÖRÜNÜŞ

3. bir parçalı türümüz daha var (bkz: aşağısı). Bu parçalıda aynı taraftaki sırt ve göğüs aynı renk, ancak o taraftaki kol önlü arkalı o taraftaki gövdeye zıt renk. Bu formada da yandan bakınca sorun olduğunu görürsünüz. Parçalı olduğu belli olmayan bir forma. Adeta Arsenal Home forması gibi bir görünümü var. Bu sebeple bu 3. tipi de kullanmasak iyidir, ancak bu sezon ki, tam ortadan bölünen, ilk anlattığım parçalıdan da iyidir. Şortun da yine beyaz kullanılması gerekliliği, daha doğrusu sarı kırmızıdan farklı renk olması gerekliliği, yukarıda ki diğer 2 formanın sebebiyle aynı. Maksat hiçbir ana rengi diğerine baskın kullanmamak.

98-99 PARÇALISI TARZI 2 YANDAN GÖRÜNÜŞ

Neden tam parçalı ve ana renklerle farklı (beyaz) bir şort kullanmamız gerektiğini açıkladım. Peki neden beyaz çorap değil, kırmızı çorap giymeliyiz. Bunun da tarihsel sebebi dışında, görsel bir sebebi var. İnsan vücudunun en uzun yeri bacaklarıdır. Dolayısı ile beyaz bir çorap giyildiğinde ve üzerine de beyaz bir şort giyildiğinde, belki metrekare olarak değil, ancak görünüşte vücudun çoğu kısmı beyaz renk içinde olur. Yani formaya karşıdan bakılınca sarı kırmızı rengin olduğu üst taraf daha kısa, beyazın tamamen hakim olduğu alt taraf daha uzun olur. Bu da formanın sarı kırmızı renklerini daha bir önemsiz kılar. Yani formanın ana rengi bir anda beyaz olur. Bu sebeple çorabın renginin de şorttan mutlaka farklı olması lazım. Bu durumda ya sarı, ya da kırmızı renk olmalı. Çünkü bir çorabın sarı, diğer çorabın kırmızı olması komik durur. O nedenle görsel olarak kırmızı daha çok yakışacağı için, kırmızı çorap olmalıdır (kırmızı çoraba, ufak sarı Adidas çizgileri eklenince de bu işi tamamlanır). Sarı çorap beyaz şortun altına iyi gitmez, koyu olmadığı sürece.

İşin hiç bu kısımlarına girmeden, direkt ilk formamızı örnek alarak, mutlaka ve mutlaka formamızın tam parçalı, beyaz şort ve kırmızı çorap olması gerektiğini zaten biliyoruz. Ancak bir de işin detay ve görsel kısmına bakın. O zaman da klasik formamızın, içlerinden en kusursuz olduğunu görürsünüz. Tarihimizden şaşmayalım, onlar en doğrusunu bulmuşlar 102 sene önce.

Manyak mıyım ? Belki. Ama önemli bir konu.

Not: İnsan tabi ki böyle kutu gibi bir varlık değil. Tam yandan bakıldığında kıvrımlar, diğer rengi de görmemizi sağlar. Ancak yine de simetrik olmayan görüntüler oluyor bu tip parçalılarda.

10 yorum :

Burak Eken dedi ki...

Olaya ilginç bir açıdan bakmışsın; ama gayet mantıklı.

Oz dedi ki...

Ben katılmıyorum.

Şort ve çoraplarımız kırmızı olmalı.

Beyaz şort/çorap fenerbahçenin forma kültürüne ait bence...

Selocan dedi ki...

Beyaz çorap evet. Ancak beyaz şort değil. Henüz tarihte Fenerbahçe yokken biz beyaz şort giyiyorduk.

Burak Eken dedi ki...

Aslında bu olay da, neden bir forma standardı yakalamamız gerektiğini açıkça gösteriyor. Biz geçmişten bugüne, türlü türlü parçalılar, hatta türlü türlü çubuklular giydik; ama Fenerbahçe, beyaz şortlu ve beyaz çoraplu çubuklusundan hiç vazgeçmedi. Geç de olsa, parçarlı formaya artık bir standart getirmemiz gerekiyor.

Zaten şu an yayında olan parçalı tasarımımı da bunu düşünerek yaptım. Yoksa ben de biliyorum acayip acayip tasarımlar yapmayı.

müşkülpesent dedi ki...

http://vliegendenederlander.blogspot.com/2010/01/green-gold-army.html

güzel bir yazı

Selocan dedi ki...

Katılıyorum. Okudum sabah. Hatta Lappappa'ya da bir yazı yazdım hakkında.

Oz dedi ki...

mühim olan 1900 ların başında nasıl yapıldığı değil, geçmiş 100 sene içerisinde nasıl oturduğu....

1905 de böyle başlamış diye 2010da da aynı şekilde uygulayamayız.

O zamanlar spor tekstili bu kadar gelişmemişdi, herkes ya beyaz ya siyah şort giyiyormuş. ingiliz takımları yorgan içlerinde kullanılan kırmızı beyaz çubuklu astarı forma yapıyorlarmış.

Şu anda kullanacağımız doğrusu bu olamaz.

beyaz şort/çorap fenerbahçe forma kültüründedir, bizim baskın rengimiz de kırmızı olmalıdır.

Selocan dedi ki...

Overdrive;

Bana tek bir köklü ingiliz takımı söyle, ilk giydiği o "yorgan astarlı" formasını 2010'da "Home" forma olarak giymeyen. Teknoloji evet gelişti, ancak forma üstü de, forma şortu da 100 sene önce farklı olan bir ingiliz takımı söyle.

Forma kültürü böyle bir şey işte.

Ama sen de haklısın; hiçbir şeyimiz doğru düzgün yapılmadığı ve "doğrunun" ne olduğu bize öğretilmediği için, insanlar doğruyla ve gerçekle karşılaşınca biraz afallıyorlar. Ancak iş tarihe ve tek bir gerçekliğe dayanıyorsa, o da parçalı üst, şort beyaz, çorap kırmızıdır. Yani bu işin tek bir gerçekliği olduğuna göre, "bence" düşüncesi ayrı tutulmalıdır. Kısacası havada uçan martıya "bence siyah renk" demek ne kadar doğruysa bu da o kadar doğru bir yaklaşımdır.

Forma kültürünü bize bunca senedir öğretmeyenler ve göstermeyenler, Home formamızı çubuklu yapanlar, ne yazık ki bize bu "bence" deme hakkını vermiştir. Burada kimsenin bir suçu yok..

Ayrıca Galatasaray arşivlere de bakarsan. 1980 yılına kadar yani kuruluştan 75 sene geçmesine rağmen, Galatasaray'ın Home formasının Parçalı altı beyaz şort altı kırmızı çorap olduğunu görürsün. Eğer sen şimdi kalkıp kırmızı şort bizim, beyaz değil dersen 75 seneyi bir kenara atıp, sadece son 30 seneden bahsetmiş olursun. Bu ne kadar doğru bir yaklaşım ? 1970'lerde de 60'larda da teknoloji kırmızı şort yapacak kadar gelişmişti.

Oz dedi ki...

sonuçta zevk meselesi....

beyaz şort sarı-kırmızının o uyumlu gücünü, güzelliğini yumuşatıyor ve azaltıyor. Üçüncü bir renk asla klasik standartta olmamalı, arada sırada değişiklik olarak kullanılmalı.

Selocan dedi ki...

İşte sorun orada, zevk meselesi olmamalı. Store da bunu yapıyor, kendi zevklerine göre... geri kalan taraftarları ve tarihi umursamamış oluyor.

Parçalı üst beyaz şort kırmızı çorap zorunlu, diğer bütün kombinasyonlar zevk meselesi...

Her neyse ya bu böyle sürer gider :)

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır