Bu Blogda Ara

21 Ağustos 2010 Cumartesi

TAM PARÇALI TAM GALATASARAY


Bu resmin tarihi 19 Mayıs 1955. Galatasaray'ın parçalı formasının en güzel fotoğraflarından biri. Bakın bakalım Parçalı formaya, ne görüyorsunuz ? Bu blogun sol kolonunda tarihimizden formalar diye bir bölüm var. Yeni resimler eklendikçe de yeni başlıklarla paylaşmaya devam edeceğim. Sizden ricam bu bölümleri iyice inceleyin. Özellikle Parçalı formalarımıza bakın. 10'lu, 20'li 30'lu, 40'lı yıllara bakın... Metin Oktay dönemine, Fatih Terim dönemine, Nihat Bekdik dönemine bakın... Gündüz Kılıçlı, kendisi giymese de Turgay Şerenli takımımıza bakın. Bakın bizim esas formamıza.

Neden bunu yazıyorum, neden özellikle bakın diyorum biliyor musunuz ? Bizim formalarımızı tasarlayanlar Parçalı formamızın şuan giydiğimiz forma olduğunu düşünüyorlar. Doğrusunun bu olduğuna inanmışlar... 30 milyon taraftarı olan takımın formalarını 2-3 insanın kendi hayal gücüne bırakmışız... 1998 senesine kadar (1986-1990 arası hariç) hiç değişmemiş tam parçalı Galatasaray formamızı son 2 senede tanınmaz hale getirmişiz. Sonra da çıkıp esas Galatasaray Parçalısı bu diyoruz... Ben formaları tasarlayan insanlara şu arşiv kısmına girin bakın diyorum. Girin bakın ve tam parçalı neymiş görün.

Şuan giydiğimiz formanın uzaktan yakından benzerini Ali Sami Yen hiç giymedi, Metin Oktay hiç giymedi, Fatih Terim hiç giymedi. Sen kalkmış esas parçalı bu diyorsun. Neye dayanarak bunu söylüyorsun ? Benim sana gösterebileceğim yüzlerce fotoğraf var blogda, onlarca bu işin erbabı insan tanıyorum. Ya sen neye göre bunu söylüyorsun ?

2008-2009 sezonunda ki parçalı formamız var ya, hani o herkesin hayranlıkla baktığı. O formayı kim tasarladı biliyor musunuz ? ASY forumlarından tanırsınız belki, Buğra isimli bir taraftar. Tribünden ve Galatasaray forumlarından (soyadını bilmiyorum kusura bakmasın) bir Galatasaray aşığı. Kulüple alakası yok, kulübün tasarımcısı değil. Sadece Galatasaray sevdalısı. Metin Oktay'ı da biliyor, Galatasaray'ın esas parçalısını da biliyor. 08-09 sezonunda onun için bu formayı tasarlıyor, forumlarda paylaşıyor. Pazarlama AŞ beğeniyor bu tasarımı ve o formayı giyiyoruz. 96-97'den beri giydiğimiz en iyi parçalı, en iyi olması önemli de değil, Galatasaray Parçalısı... Son 2 sezondur giydiğimiz forma ise Dünyaca ünlü modacı tarafından, sayın Evrim Timur ve ekibi tarafından tasarlanıyor. Dünyaca ünlü modacımızın Galatasaray Store ürünlerine kattığı çeşitlilik tartışılmaz, 3rd geleneğini takıma oturtma başarısı da tartışılmaz, ancak ben Parçalı formamız hakkında kendisiyle sabaha kadar tartışabilirim. Bizim 105 yıllık esas formamızın tasarımı için dünyaca ünlü bir modacıya ihtiyaç yok. Buğralar, Uğur Karaoğlanlar gibi Galatasaray taraftarı ve Galatasaray aşığı olan, Metin Oktay'ı, Ali Sami Yen'i ve onların üzerlerindeki formaları bilen birilerinin olması yeterli... Ya da sadece şu yukarıdaki resme ve sol kolona bakması da yeterli...

Benim için mor forma, pembe forma, kavun içi, yavru ağzı forma önemli değil. Bütün sezon boyunca beklediğim tek formamı bana geri verin artık. Tam Galatasaray için Tam Parçalı şart.

Bu Parçalı konusu üzerine çokça gideceğim, merek eden olursa diye önceden yazayım.

9 yorum :

borgakanturk dedi ki...

adidas'ın üç çizgisini kullanmadığı parçalı sarı-kırmızı giymiştik fatih terim'in teknik-direktörlüğünün ilk yıllarında. O tipte bir klasik kalıp
ihtiyacı var. Eklemelerin çok yapılmadığı son derece düz bir forma .

Şimdi biz bunu diyoruz kalkıp seneye nike'ın zig-zag lı formaları türünde bir parçalı üretirlerse şaşırmayalım.

Selocan dedi ki...

Abi tasarımsal problemlerin ötesinde sorunlar var. Bu adamlar inanmışlar bu sezonki Parçalının doğru olduğuna. Esas sıkıntı bu.

borgakanturk dedi ki...

tarihçiler ile çalışmamışlar mı bu adamlar? ama tabi müzemizde bile bir "dünden bu güne formalarımız" kısmı yapılmadıysa. Orda Hagi, Prekazi ya da en azından Metin Oktay maç forması göremiyorsak... Bu tür bir balık hafıza, bellek yoksunluğu normal gibi. Turgay Şeren'e, Yazarlardan Ahmet Çakır'a sorsunlar ya da en azından senin yaptığını milliyet gazete arşivlerine baksınlar en azından internet üzerinden.

İlk giyilen formamız belki bu öne sürdükleri forma olabilir o konuda net bir bilgim yok. Ancak çok giyilen ve tarih boyunca giyilmeye devam edilen forma "esas forma" niteliğinde değilmidir?

Bu arada bir önceki yorumda sözünü ettiğim forma 1996-1997 sezonunda giyilmiş.

L dedi ki...

turgay şeren mi? yapma :)

o 3 çizgisiz forma çok güzel olur, hani ligde 3 çizgisizi giyersin, avrupa'da çizgiler olur. ama ona gelene kadar öyle büyük sıkıntılar var ki...

Sercan dedi ki...

Ilk giyilen formada bunun gibi
Sadece coraplarsa sari yok
Sari orjinal sari
Logo yok
Daha cok gömlek zaten

Adsız dedi ki...

parçalı hakkındaki fikirlere tamamen katılıyorum .halledilmesi gereken bir konu da bence renkler. kırmızı liverpool ya da arsenal kırmızısı gibi bayrak kırmızısı değil daha koyu, vişneye çalan bir renk anladık ama şimdiki renkler kesinlikle çok soluk. ne diyor ali sami yen: "sarıyla kırmızının karışımından ateş çıkacak gibiydi" şimdiki formadan hiç öyle ateş filan çıkmaz renkler feci.
rengi hallettikten sonra sıra geliyor logoya ve formalara. neden bir ara siyah logoyu kullandık da şimdiki logomuz beyaz bilen var mı? çoğu internet sitesinde halen siyah logomuz kullanılıyor. bu karmaşaya da son vermek gerekir bence. üçüncü ve sonuncu olarak da galatasaray forma kültürünün anayasası yazılmalıdır.
1. galatasaray içerde herzaman tam parçalı üst, beyaz alt ve kırmızı çorap giyer. forma markasının kalıpları değişir, bu gerçek değişmez.
2. dışarı maçlarda sarı ve kırmızı incecik hoş detayların kullanıldığı beyaz bir forma giyer.
3. üçüncü formamız tarihte büyük başarıların kazanıldığı tam sarı ve füme formaların dönüşümlü kullanılmasıyla oluşur.
4. dördüncü formamız pazarlama formasıdır. (bu maddeyi bu fikirden vazgeçmeyeceklerini bildiğim için yazıyorum) bu forma bir yıl ebegümeci rengi diğer yıl su aygırı gıdığı rengidir. hiç umurumda değildir ama sezon içinde 3-4 maç giyilir o da sezon öncesi hazırlık, avrupa ön eleme gibi maçlardır.
bu kriterlere sıkı sıkı uyulur ki maç çıkışı stadyumdan çıkan insanların üzerinde krem,füme,sarı,kırmızı,mor,beyaz,mercan,parçalı forma olmaz. galatasaray maçı bu kardeşim perşembe pazarı mı?yeter artık ya...

Selocan dedi ki...

Renk konusunda sana katılmasam da diğer söylediklerine imzamı atarım Ayrıca dışarıda beyaz giyelim gibi bir zorunluluk da olmasın, eğer rakip müsaitse home giyilsin öncelikli olarak. Ancak zaten hiçbir takımın genel olarak home forması açık renk olmadığı için beyaz fazla giyilir.

Bu arada 3rd formanın Avrupa forması olması konusunda da aynı fikirdeyiz. Ayrıca Avrupa renklerimiz olan füme ve sarı kullanılması da hoş olur. (sanıyorum sen de Avrupayı düşünerek söyledin bu maddeyi)

Diğer maddelere zaten katılıyorum. Aslında parçalı adam gibi olsun gerisi beni pek bağlamaz. Ama bu anayasa güzel fikir.

cengo88 dedi ki...

suna inaniyorum ben inanmak istiyorum seneye klasik parcalimiza benzer bir parcaliya kesin ve harika bir dønus yapacagimiza gecen senekini bu seneye yaydiklarindan dolayi... Seneye 2011 de Metin Oktayi kaybedeli 20 yil oluyor onun anisina tam bir Metin Oktay parcalisi yapcaklardir ve uzun yillarca hic degistirmeden ufak degisikliklerle kullanacagimiza inaniyorum... bu arada bence tasarimcilar falan fazlalik formalar icin bu isleri gønullu yapan taraftarlarimiza verseler ve oylamaya cikarsalar mukemmel 4 forma cikarirz...denemek gerek bøyle seyleri. Evimizde Parcali giyelim Deplesmanda Away veya 3rd arada da 4. avrupada da olabilir deplesman'da farkli renklerle cag atladik son 3 sezondur artik bir cag daha atlama zamani geldi..

calibra dedi ki...

İstediğimiz tam parçalıyı Nike yapıyor...

Adidas'ı forma konusunda her zaman Nike'tan üstün görsem de, son dönemde işi çok ilerlettiler.

Bizim formaları gördükçe en azından Nike giysek tam taleplerimiz karşılanır diye düşünür oldum.

Milli takım formalarını falan aldım dün, kumaş kaliteleri muazzam. Bizim formalardan çok ileride gerçekten.

Ayrıca footballshirtculture'ı inceleyenler bilir, Nike pek çok adı sanı duyulmamış takımlara gayet güzel hoş formalar yapıyor ve bizim 95-96'da giydiğimiz tarzda parçalılar mevcut...

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır