Bu Blogda Ara

23 Ağustos 2010 Pazartesi

TESCİLLİ ASLAN FİGÜRÜ


Dünyanın en asil hayvanlarının başında gelir Aslan. Asil kulübümüzün de maskotu olmuştur. Bizde maskot kültürü olmadığı için daha çok lakabımızdır Aslan. Halbuki Premier Ligde ki gibi maç sırasında Aslan kıyafetli bir maskotumuz olsa hoş olurdu. Saha kenarında atlayıp zıplayan terliklerin yanında Aslanımız da olsa fena mı olur ? Maçtan önce taraftarı coşturan bir Aslan... Hatta Darıca Hayvanat bahçesinde yaşamaya çalışan bir Aslan'ın tüm giderlerini karşılasak ismini de Galatasaray koysak. Bizim adımızla yaşayan canlı bir maskotumuz olsa (dünyada örnekleri çoktur). Güzel bir sosyal sorumluluk projesi olur, tutup stada getirmekten de daha faydalı... Neyse bunların konumuzla pek alakası yok, sadece ufak öneriler...

Peki Galatasaray'ın lakabı nereden gelmiştir ? Aslan Nihat Bekdik'ten gelmiştir. Futbolculuk döneminde bu lakabı alan kaptan, futbolu bıraktığı dönemden sonra yöneticilik de yapmıştır. Kendi lakabını da kulüp zamanla üzerine almıştır. Arslan-Aslan tartışmasına girmek istemiyorum. Türk Dil Kurumu onaylı bir insan değilim, Nihat Bekdik zamanında da yaşamadım. Ancak Türk Dil Kurumu sözlüğüne girdiğiniz zaman Arslan'ın sadece Aslan demek olduğu yazıyor. Aslan diye arattığınız zaman ise, hayvanı anlatan tanımla karşılaşıyorsunuz. Ayrıca Arslan yazdığınız zaman Türk Dil Kurumu sözlüğü sizi Türkiye Türkçesi Ağızları bölümüne yönlendiriyor ve orada Aslan demek olduğu yineleniyor. Buradan çıkarttığım sonuç; Arslan'ın yöresel bir dilde Aslan demek olduğu. Belki de zamanın da bu değişimde etkisi vardır. Arslan'ın isim geçmişi hayvan tanımı geçmişinden daha eski. Arslan isimli tarihten kişilerin fazlalığı göze çarpıyor. Türk kökenli bir isim olması sebebiyle de Arslan isimli veya soyadlı kişilerin günümüzde de olduğunu biliyoruz. Kısacası Arslan bir hayvan adından çok bir isim. Ancak dediğim gibi tarih ve ağızlara göre Aslan anlamında da kullanılmışlığı vardır. Nihat Bekdik'i zamanında tanıyamadığım için soramıyorum. Fazla bilgili olmadığım için de, sadece birkaç TDK bilgisini yukarıya yazıp bu paragrafı bitiriyorum.


Şimdi gelelim esas konuya; Bu kadar Aslanla içli dışlı olan bir kulübün tescilli bir Aslan figürüne sahip olmaması bana ilginç geliyor. Tabi şu ilkokul 2 el işi dersinden çıkan 100. yıl logomuzu saymazsak (bkz:yukarı)... Bu kulübün Galatlar logosu var, Efendiler logosu var, ancak bir Aslan logosu yok. Eğer tescilli ve sadece bize özel bir Aslan figürümüz olsaydı oradan buradan internetten indirme Aslan figürünü formamıza işlemezdik. Kendi tescilli figürümüzü kullanırdık. Bu figürü bir 3rd formada Arma yerine koyardık Roma gibi (ki kıyamet kopardı)... Formalarımızda, Beşiktaş'ın kartal figürü gibi, kumaşa ufak ufak bir sürü bu logoyu işlerdik. Ya da Fenerbahçe'nin Palamut forması gibi dev olarak basardık. Parçalının arkasında Efendiler logosu yerine Aslan logomuzu koyardık... Koyardık da, koyardık.

Tabi ki her GS Store ürününe aynı Aslan logosunu koymayacağız, tabi ki farklı resimler işlenecek ürünlere, ancak arma ve logo yerine geçen, formalarımızda da kullanılabilecek resmi ve sadece bize özel bir Aslan logomuzun olması şart gibi.

1 yorum :

Sühan Alp dedi ki...

Bu konuda da yaratıcı tasarımcılar devreye girer ve hemen başlarlar aslan tasarlamaya.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır