Bu Blogda Ara

21 Eylül 2010 Salı

TAM PARÇALI'YA DETAY

Bir iki forumda yaptığımız imza kampanyası hakkında yanlış anlamalar mevcut. Mesela demişler ki; "Aynı tip formayı kaç sene giyebiliriz ki ?" "Modern olalım biraz, bu formayı mı giyeceğiz ?" Gibi kafa karışıklıkları ve sorular var. Bu soruların sebebi sunumdaki Metin Oktay resmi ve üzerindeki forma. Halbuki o kadar sunum hazırladık, ancak okumayı sevmeyen millet olduğumuz için 7-8 sayfalık sunumu okumayanlar, sadece resme bakınca Metin Oktay'ın üzerindeki örme formayı giyelim diye düşündüler büyük ihtimal ile. Kafamızdaki düşünce bu değil tabi.

Real Madrid bu sefer kıyaslayacağımız ve örnek almamız gereken kulüp. Adamlar her sene düz beyaz formayı nasıl satıyor diye sorup duruyoruz. Forma satış rakamlarında her zaman Manchester United ile zirvede yer alır Real Madrid. Maçlarında da pek fazla away forma göremezsiniz. Taraftar sever beyaz formayı. Her sene de almaya gayret gösterir. O zaman bir kez daha soralım; Her sene nasıl satıyorlar beyaz formayı ?

Real Madrid her sezon home formasında ufak değişiklikler yapar. Formadaki detay rengini değiştirir. Bir sene siyah, ertesi sene lacivert, bir sonraki sezon mor, sonra gri, sarı ekler formasına. Hiçbir zaman aşırıya kaçmaz, ufak detaylardır. Renklerin yanında yakalar ile de oynar. Bir sene yakalı, diğer sene yakasız yapar. Yakalı ve yakasız seneleri üst üste koymamaya özen gösterir ve iki aynı tip yakalı formanın da mutlaka detay rengini farklı yapar ki aynı gözükmesin. Bu sebeple 3-4 sezon arka arkaya birbirine benzer formalar göremezsiniz. Ancak dediğim gibi, aşırıya kaçmaz ve home formasına ihanet edip de başka tür formalar denemez. Formaya bakınca bembeyazdır her zaman.

Galatasaray'a gelelim. Metin Oktay stili formamızın yeri başka, aynı şekilde kuruluş formamız olan yakalı formamızın da... Bu formaların özelliği hiçbir detay içermemesi. Günümüz futbolu içersinde bir formayı 15-20 sene kullanmak imkansız. Taraftarların ilgisini çekebilmek için formalarda ufak değişiklikler, farklı detaylar gerekiyor. İşte burada Real Madrid modelinin uygulanması doğru olur. Yani temayı ve esas formayı bozmadan, küçük eklemeler ile sezon sezon farklı formalar çıkartmak.

Neler yapılabilir peki ? 2003-2004 sezonu formasını ele alalım. Bu forma tam parçalı değil, yani yanlış bir Galatasaray forması. Ancak kimileri beğenir, kimileri beğenmez formanın bana göre hoş siyah detayları var. İleride de benzer detaylar kullanılarak, ancak 8 parçalı Galatasaray forması şeklinde tasarlanarak bir home forma yaratabiliriz. Birkaç sezon sonra da beyaz yakalı, beyaz adidas çizgili, üzerinde beyaz detayları olan, ancak yine Tam Galatasaray Parçalısı, yani 8 parçadan oluşan bir home forma tasarlanabilir. Bir sezon V yaka Metin Oktay forması, diğer sezon kırmızı yakalı 1908 forması, sonraki sezonda da detay rengi taşıyan yakaya sahip forma tasarlanabilir. Böylelikle taraftarlara farklı formalar, ancak özünde aynı kalan formalar sunabiliriz. Çeşitli olması satışların da olmasını sağlar.

Fakat geleneksel detaysız formalarımızı unutalım, bir kenara atalım demiyoruz tabi ki. Her zaman ilk tercih esas formalarımız olmalı. Biz bir şeyi yaparsak abartırız kesin. Her sezon detay üstüne detay, formayı bambaşka bir hale sokarız. Bunu da yapmayacağız. Tabi ki detay içeren formalarımızı 2-3'lü ardışık sezonlarda kullanacağız. Ancak sade V yakalı, ya da 1908 formasını da bu ardışık sistemin içine oturtmalı ve onları da sürekli olarak birkaç sezonda bir kullanmalıyız. Bu detaysız geleneksel formalarımızı, yaka veya kol uçları gibi veya formanın desenine yapılacak bir kaç işleme, figür, logo gibi eklemeler yaparak çeşitlendirebiliriz ve bir önceki geleneksel formamız ile aynı görünüme detaylar yüzünden sahip olmaz ve satışları da bu sebeple etkilenmez.

Formalarımızı satması için geleneksel şeklinden zamanla uzaklaştırdık. Hiçbir parçalı formamız bir öncekine benzemiyor artık. Ancak hiç bir formamız aslında Galatasaray'ın Tam Parçalısı da değil. Böyle şekli bozmak ve farklı bir forma yaratmak yerine, 8 parçalı görünümü koruyarak ve detay renkleri veya yaka kol ucu gibi detay şekilleri ekleyerek, her sezon formamızı biraz farklı yapabiliriz. Hem de esas Galatasaray forması şeklini bozmadan. İmza kampanyasında da demek istediğimiz buydu. Önemli olan Tam Galatasaray Parçalısı şeklinin korunması. Detay olmayacak diye bir kural koyamayız günümüz endüstriyelleşen futbolunda. Yoksa kimse kalkıp her sene aynı formayı almaz, Dünya'da örneği de yok zaten.

18 yorum :

Morphosis dedi ki...

2 gündür site açılmıyor parcalinasahipcik.com ?

Selocan dedi ki...

Bizle alakası yok, sitenin hostunda bir problem var, saldırıya uğramış büyük ihtimal ile. Pek çok birbiri ile alakasız aynı hostu kullanan siteye şuan için girilmiyor. Ancak düzelir, düzelmezse başka hosta taşınacak mecbur. Buradan duyururuz.

Gian ULUCIAI dedi ki...

Hemencecik bu post'ta "Ancak hiç bir formamız aslında Galatasaray'ın Tam Parçalısı da değil. Böyle şekli bozmak ve farklı bir forma yaratmak yerine, 8 parçalı görünümü koruyarak ve detay renkleri veya yaka kol ucu gibi detay şekilleri ekleyerek, her sezon formamızı biraz farklı yapabiliriz." yazmışsın. Parçalına Sahip Çık postunda da tam parçalıyı (8 parçalıyı) görmeyeli 13 yıl oldu yazmışsın. O zaman bizzat sol tarafa koyduğun koleksiyonundan bak bakalım 04-05 ve 08-09 parçalıları 8 parçalı mı değil mi? Tamam ingilizler gibi olalım, formamızı koruyalım falan ama bazı şeyleri abartmamak lazım.

Selocan dedi ki...

100. yıl formasını diyorsan. O özel bir forma. Sezon başında falan da çıkmadı. O sezon, hatta 100. yıl forması zamanında 2 farklı home formamız vardı. Biri çubuklu idi (04-05), diğeri ise tam parçalı ile alakası olmayan 05-06 parçalısı. Kısacası sezon formamız değildi, sezon başında çıkmadı, özel bir formaydı ve 2-3 maçla sınırlı kaldı kullanımı. O sebeple 100. yıl formasını geç.

08-09 sezonu formasına gelirsek; Evet 13 senedir tam parçalıya en yakın formamız. Kolları omuzlara kadar çıkmasa kusursuz bile olabilirdi.

Eğer 13 senede sadece tek bir sezon formasını adam gibi Galatasaray Parçalısı yapabiliyorsak, ben abartmış olmuyorum, kulüp biraz abartmış oluyor diye düşünüyorum. 3-4 sene değil 13 senede 1... Ben mi abarttım şimdi ?

Senin dediğin de olsun; 13 senede 2 formamız tam parçalı diyelim. Bu 13 senede adam gibi sadece 2 parçalı forma yapabiliyoruz, ancak tam 3 sezon parçalı bile yapmıyoruz, çubuklu kullanıyoruz. Ben abartmış oluyorum değil mi hala ?

Efkar dedi ki...

Geçtiğimiz Sezonlara Ait Kalıplardan O Sezonlar İçin Bir Kaç Farklı Tam Parçalı Tasarımlar Yapılsa ve Ziyaretçilere Bakın İsteyince Oluyormuş. Hem Tam Parçalı Hemde Birbirinden Kalıp ve Detaylarca Farklı Forma Olabiliyormuşu Daha İyi Anlatılabilir. Örneğin Bu Sezon 6 Kalıp Vardı Tüm Kalıplar Tam Parçalıya Uymayabilir Uyanlardan En Az 10 Tane Tam Parçalı Tasarım Yapılabilir Kalıp ve Detay Farklılıklarıyla. Önceki Sezonlarıda Hesaba Katınca, Aslında Yüzlerce Seçenek Varken Nelere Mahkum Edildiğimiz Anlaşılır

Gian ULUCIAI dedi ki...

1- Demek istediğim şu, hazırladığınız pdf'i işi gücü forma olmayan 100 otralama taraftara göstersek 75'i 100. yıl ve 08-09 parçalısını şablona uygun bulacaktır. Bu konuda "benim dediğim olsun" diyorum fakat 13'te 2 elbette yeterli değil.

2- Kolların omuza kadar çıkmasına gelirsek, bu tasarımcıyı oldukça zorlayan bir durum, zaten 100. yıl formasında bu geçiş önden ikinci çizgiyi geçtikten sonra, ve çizgiler siyah. adidas'ı oldukça zorlayan bir durum olduğu için mevcut seçenekler ya tedarikçi değiştirmek ya da 03-04 umbro'su gibi bir tasarımla üç çizgiyi bir şeridin üzerine almak ki bu durumda omuz muhabbeti yine yalan olur. Yan taraftaki KK10'a bakarsan bu dar açıdan bile kolların iki parçalı olduğu açık. Başlangıcını da daha yukardan yapmazsın çünkü üç çizgiyi dört çizgi gibi (misal mevcut parçalının avrupa versiyonunun sol omzu) gösterebilir. 08-09 bu açılardan mükemmel bir formadır. Anlattığın, ve yapılması gereken "ufak değişiklik" 08-09 parçalısında tam anlamıyla yapılmıştır ama yine dediğin gibi 13 senede ikinci kez yapılmıştır. Yetmez. Bu maddenin başında yazdığım gibi omuzlara kadar çıkma muhabbeti tasarımcıyı zorluyor, elimizde de "müthiş" tasarımcılar olduğunu göze alırsak tam parçalı biraz hayal gibi.

3- Sen istediğin kadar tam parçalı yap, UEFA eline spatulayı alıp arkasını bi güzel sıvayacak. Son 8 yıldaki avrupa performansımıza da bakarsak bu da pek sıkıntı yaratacak gibi durmuyor.

4- Bir home forma geleneği oturtmamız gerektiği konusunda hemfikirim fakat bu da oldukça zor. Önümüzdeki 3 sezonda hiç olmazsa beyaz şort, kırmızı çorap olayını oturtsak süper olur, formanın tam parçalı olması dediğim gibi adidas ve mevcut tasarımcılarla zor. Bu konuda iş klüpten ziyade biraz da taraftarlara düşüyor. Son üç senedir satış beklediğimiz formalar 3rd formalarımız. Az çok satış da olunca taraftar haliyle satın aldığı formayı sahada görmek istiyor. Bu taraftar psikolojisinde vardır, maçı kahvede bile izlesen takımla aynı renk forma giymek istersin. Man. Utd. taraftarı için böyle bir sıkıntı yok çünkü adamlar her maç kırmızıyla çıkacaklarını biliyor. AC Milan - Auxerre maçında 80 bin kişi içinde üç adet beyaz formalı, bir adet de siyah formalı taraftar gördüm, kalan herkes yeni sezon çubuklusunu alıp gelmişti maça. Takıma destek budur. Galatasaray maçlarını Ali Sami Yen'de oynuyor ama baktın mı ne takım adam gibi forma giyiyor ne de taraftar. Tribündeki herhangi bir bloğa bakıyorsun sarı-kırmızı, beyaz, siyah, mor, turuncu, pembe, krem, hatta eskici varsa füme. E adam kalkıp durumu olmadığı halde 90 lira para vermiş. Giyme de diyemezsin. Bu bir kısır döngü, taraftar 3rd aldığı için klüp takıma 3rd giydiriyor, takım 3rd giydiği için taraftar 3rd alıyor. Saçma sapan işler. Avantajımız taraftarımızın ülkenin 4 bir yanına homojen olarak dağılmış olması. Away ve 3rd formaları öyle bir dağıtacaksın ki Istanbul'daki adam bulamayacak, Ankara'da da çoğu kişi onu alacak, Ankara deplasmanına gittiğinde taraftarın sahadaki futbolcuyla aynı formayı giyecek.

5- Federasyon ve takımlar Man. City olayından birşey öğrense iyi olur. Madem sezon başlamadan bütün takımların bütün forma setlerini yayınlıyorsun, çorabı farklı giyene bile ceza yağdırıyorsun, yine sezon başlamadan bütün maçların formalarını paylaştır iş bitsin. Yok biz siyah getirdik sadece, yok o karışır, böyle saçma şey olmaz. Olmamalı. Benim tahminim bu iş İngiltere'de yıllardır yapılan birşey ama taraftara pek yansıtılmıyordu.

Yine gaza gelip dizdirdim, yorumdan çok post gibi oldu ama idare edin artık.

Oz dedi ki...

herşey gibi formalar, tasarımlar da değişir...

benim zevkime göre 8 parçalı forma abartılı, demode gözüküyor, bu seneki iki parçalı forma çok güzel.

herşey eskisi gibi kalsın diyorsan futbolcular o zamankisaç kesimleri ile çıksınlar, hepimiz atlı arabaya binelim vb vb....

mesela zamanında kırmızı şort bulamayıp beyaz don giyiyormuşuz. ama Galatasaray formasına yalışan kırmızı şortdur.

gıpta ettiğin ingiliz kulüpleri kulüp armasını bile değiştiriyorlar, ne haber?

Selocan dedi ki...

@ Overdrive

Senin zevkine göre yapsın o zaman takım formalarını. Tarih falan hak getire. Her sene 1 taraftarın kendi zevki, moda görüşüne göre tasarlayalım. Gerçi zaten öyle tasarlanıyor formalarımız.

Lütfen aynen böyle devam et.

Oz dedi ki...

yok rica ederim, benim zevkime göre yapmasınlar...

tarihde nasıl başladıysa öyle kalsın herşey, hiç birşey değişmesin...

mesela bizler hepimiz fes giyelim. Zira 1905 senesinde türk insanının tarihsel giyiminde fes varmış...

veya metin oktayın giydiği formaya "yanlış galatasaray forması" diyelim...

şaka bir yana bir yandan Galatasaraya 1001 değişik renk ve çeşitten forma önerip diğer taraftan herşey 105 sene öncesi gibi kalsın demek biraz çelişki değilmi?

diyeceksin ki: ingiliz kulüpleri gibi olalım diye öyle söyledim. birisi home birisi away forma...

e o ingiliz kulüplerinin hepsi armalarını modernize ettiler, sen de o zaman "Galatasaraya uyacak yeni armalar" diye başlık aç...

Gördüğün gibi adamlar 100 sene öncekini aynen koruyalım derdinde değil, değiştirip modernleştirmek istiyorlar.

Selocan dedi ki...

@ Overdrive

Abi açık konuş başlığı okudun mu ?

"Bu soruların sebebi sunumdaki Metin Oktay resmi ve üzerindeki forma. Halbuki o kadar sunum hazırladık, ancak okumayı sevmeyen millet olduğumuz için 7-8 sayfalık sunumu okumayanlar, sadece resme bakınca Metin Oktay'ın üzerindeki örme formayı giyelim diye düşündüler büyük ihtimal ile."

Demişiz daha ilk paragrafta.

Metin Oktay'ın giydiği örme formayı giymek başka, Metin Oktay tarzı veya kuruluş tarzı 8 parçalı görünümünde modern forma giymek başka. Bu başlık tamamiyle bunu anlatıyor. Eğer okusaydın şu yorumları atmazdın, ya da okuduysan lütfen bir daha oku.

Tarihindeki formanın görünümünde veya bu yazıda da yazdığı üzere çeşitli detaylar ekleyerek modern bir forma yaratmak başka. 1908 yılında ki gömleği giymek başka. Senin modernlik anlayışın parçalı tipini değiştirmekse ne diyeyim şimdi ben sana, kafaları değiştiremeyiz sonuçta. Ancak aynı 8 tip parçalı formanın modern versiyonları ve detaylar ile de 1001 çeşit forma tasarlanabilir, bu yazıda bunu yazdık zaten...

Metin Oktay'ın giydiği formaya yanlış parçalı kim dediyse gerizekalıdır. He tabi sen pek başlık okumadığın için, Metin Oktay anısına çıkartılmış olan formanın yanlış parçalı olduğunu yazdığımız başlığı, Metin Oktay parçalısı yanlış diye algıladıysan ben ne yapayım şimdi.

Senden ricam lütfen başlıkları oku, ama öyle göz gezdirme yani, oku. Çünkü bu yorumların yukarıdaki başlığı okumadığını gösteriyor.

Oz dedi ki...

Başlıkları okudum ve okuyorum.

Aramızdaki görüş ayrılığı benim yeni parçalı tasarımlarını olumlu bulmam, sizin ise 8 parçalı olmayan tüm parçalılara yanlış parçalı demeniz.

Hangi yazıda olduğunu hatırlamamakla beraber Metinin formasındaki renklerin de yanlış olduğu yazılmışdı burada.

Parçalı konusundaki tutuculuğu mor/pembe/somon formalarda göstermeni isterdim.

Zira bu formaları kulüp away mantığı ile çıkarmadı (Türkiyede yok öyle bir mantık, hiçbir zaman da olmayacak, kendinizi kandırmayın). Çok satsın çok para kazanalım diye yaptı. Çok sattırmak için de ölene kadar her maçta giydirmeye razı. Bu konuda ne kadar ileri gidip hepimizi salak yerine koyabileceğini Antep maçında gördük/sen de çok güzel belirttin.

Ama sizin sitede bu formalara bu kadar destek verirse (ankette %80e yakın kişi beğendi yanlış hatırlamıyorsam), sizler yazınızda bu kadar olumlu konuşursanız bu formalar başımıza bela olur, antep maçında da olur, fener maçında da olur, seneye de olur.

neyse konu biraz kaydı galiba :)

Selocan dedi ki...

Böyle konu kaymasına can kurban :) Ben parçalı konusunda geleneksel biriyim. Tarihten gelen tek formamızı bozmamamız ve sadık kalmamız lazım. Ancak yine de 45 sene aynı formayı kullanamaycağımızı bildiğimden detay veya yaka kol ucu gibi değişikliklerin ya da siyah veya beyaz gibi detay renklerinin kullanılmasından yanayım. Benim tek derdim 8 parçalı tek formamıza sahip çıkılması.

Açıkçası diğer hiçbir formamız da o kadar umrumda değil. 3rd renginin aykırı olması bence müthiş bir hamle. Bu geleneği 3rd renklerimizi de belirleyerek devam ettirmemiz lazım. Yani her sezon farklı bir renk sıçmaması lazım kulübün. Tabi yine bu formaları senede 5-6 maçtan fazla giymememiz bokunu çıkartmamamız da lazım. Kulüp bunları yapmıyor ben de çok sövüyorum zaten. Ben somon mercan pembe yeşil kavun içi formalara karşıyım, ancak karşı olmamın sebebi bunların her sezon farklı renk olarak piyasaya sürmemiz. Adam gibi belirli 3rd renkler olsa başka da bir şey istemem.

Yine de dediğim gibi şu kulübün adam gibi yapmasını tek istediğim forması Parçalı. Tabi ki o parçalı formayı ASY maçlarının tümünde giymesi. Başka büyük dertlerim yok forma konusunda.

Bu arada Metin Oktay formasının renkleri yanlış evet, ancak parçalısı doğru parçalı :)

Oz dedi ki...

3üncü renk dediğimiz dördüncü renk aslında.

Bence üçüncü renk beyaz zaten.

Her sene bir parçalı bir beyaz bir tanede kırmızı/sarı/çubuklu/başka bir varyasyon forma yeter de artar.

Tarihsellik konusunda ingilizlerin senin kadar tutucu olduklarını düşünmüyorum. Mesela Liverpool 60'ların sonuna kadar beyaz şort giyiyormuş, sonra 1-2 maçta kıpkırmızı olmalarının çok daha etkili olacağını keşfedip benimsemişler. Bilmiyorum o aralar kimse bizim tarihsel şortumuz beyazdır, beyaz kalsın demişmidir??

Zaten renkleri arasında kırmızı olan bir takımın bu rengi ağırlıklı kullanmaması başlıbaşına bir yazık.

renkleri arasında sarı bulunan bir takımın beyaz ile kombinasyona gitmesi de korkunç bir zevksizlik (bence tabii ama sen de 100% tarafsız gözle bakmaya çalışırsan ne bize ne fenere beyaz şortun uymadığını görebilirsin belki.)

Selocan dedi ki...

Kırmızı şort parçalı formanın parçalı görünümünü ve önemini bozuyor. Kırmızı çorapla da giyildiğinde düz kırmızı formadan farkı kalmıyor. E nerede parçalı ?

Ayrıca bizim sarımız oldukça koyu. Beyaz ile herhangi bir uyum sorunu yaşamıyor. Beyaz şort beyaz çoraplı formamızda bunu rahatlıkla görebilirsin. Fenerbahçe'nin sarısı ile karıştırmamak lazım bizim sarı rengimizi.

Çubuklu formalarda bu parçalı simetrisi olmadığı için şortların üstteki herhangi bir renk ile aynı renk olması pek sorun teşkil etmiyor. Gerçi bana kalsa çubuklu formanın da altına başka renk şort giydiririm sürekli. Ancak parçalının kaybolduğu kadar çubuklu kaybolmuyor aynı renk şortlarda.

Bu yorumlarımın hepsi kişisel görüşüm bu arada. Yani göz zevki vs... Yoksa GS'nin kendi kombinasyonu hakkında tartışmam bile :)

Selocan dedi ki...

Ayrıca Liverpool'un Man U'nun ne yaptığı çok umrumda da değil açıkçası. Evet onların forma kültürleri kusursuza yakın, ancak ben benim takımımın kusursuz olmasını istiyorum. İngilizlerden daha iyi yani...

Oz dedi ki...

Parçalı forma giydiğimizde bile kırmızı ağırlıklı olarak kullanılmalıdır.

Kırmızı saldırganlığı, zaferi temsil eder, psikolojik olarak rakibi etkiler. İngiliz ordularının zamanında kırmızı giymeleri boşyere değildir. Ayrıca bizim etken, ağırlıklı rengimizdir.

Adsız dedi ki...

aslında 8 parçalı diyoruz ama yakalar da ayrı ayrı parçalar olduğuna göre 10 parçalı mı desek?

Selocan dedi ki...

Galatasaray'ın 3 yaka modeli var tarihte yer etmiş.

İlki sadece kırmızı olan yakalı model, diğeri bir tarafı sar diğer tarafı kırmızı olan yakalı model, diğeri de Metin Oktay'ın V yakalı parçalı yakası.

Biz epey uzunca bir süre kırmızı yakalı formalar giydik. 1908'de ki formalarımız da böyle olduğu için yakayı dışında bırakmanın doğru olacağını düşündüm.

Copyright © 2010-2014 galatasarayformalari.com - Tüm Hakları Saklıdır